Kaşar Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Kaşar Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan, eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi ve inek sütünden yapılan, sarı renkli ve sert bir peynirdir. Kahvaltılarda tek başına yenildiği gibi, sandviç, makarna ve pidelerde de lezzet katar. Taze kaşar peyniri, yapıldıktan kısa süre sonra tüketilirken, eski kaşar peyniri altı ay buzhanede çuvalda bekletilerek olgunlaşır. Bu sayede lezzet kazanan peynir, saf koyun sütünden yapılmışsa üç yıl bozulmadan bekletilebilir. Kaşar peyniri, enerji, protein ve kalsiyum bakımından zengin olup, çocukların büyümesinde de yardımcıdır. Peynir, çok yönlü bir yiyecek olarak hayatımızın birçok alanında yer alır ve iştah açma özelliği bulunan kaşar peyniri, çeşitli menülerde kullanılabilir.

Kaşar Peynirinin Tarihçesi ve Tüketim Şekilleri

Kaşar peyniri, yıllar öncesinden yapılan ve bilinen bir gıdadır. Sabah kahvaltılarında yenilen kaşar peynirinin en iyi arkadaşı simit olarak bilinir. Çeşit olarak yağlı ve yağsız tercihlere göre alınması mümkün olan peynirin faydaları saymakla bitmez. Kaşar peyniri, hem kalsiyum hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için de kurtarıcı bir besindir. Diyet ve kolesterol problemi olan kişiler, az yağlı kaşar peynirini rahatlıkla tercih edebilirler. Kaşar peynirinin kalorisi yaklaşık yüzde 70-80'i yağdan kaynaklanır. Az yağlı yapılan sütten taze peynir, çok daha az yağ içermektedir.

Kaşar Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  • İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır. Kronik bronşiti önler.
  • Protein ve kalsiyum açısından zengindir. Tansiyonu düşürür.
  • Kemik erimesini önler. Ülseri önler. Beyine enerji verir. Yağsız süt kolesterolü düşürür.
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
  • Diş çürüklerini önler. Sindirim sistemini düzene sokar. Mide rahatsızlıklarını giderir.

Kaşar peynirinin 100 gramı 353 kaloridir, yağsız olanlarda ise bu oran daha azdır. Yarım yağlı kaşar peyniri tercih edilmesi, kilo kontrolünü sağlamak ve doymuş yağ alımının azaltılması açısından önemlidir. Bir dilim kaşar peyniri yaklaşık 25 gram olup, yaklaşık 100 kalori değerindedir. Diğer beyaz peynirle kıyaslanınca, kaşar peynirinin daha fazla bir kaloriye sahip olduğunu görürüz. İnce bir dilim, 25 gram ağırlığındaki kaşar peyniri yaklaşık 4 gram protein, 8 gram yağ, 20 mg kolesterol, 180 mg sodyum, 25 mg potasyum, 125 mg kalsiyum, 95 A vitamini ve 0.3 oranında demir içermektedir.

Kaşar Peynirinin Zararları Nelerdir?

Süt ürünleri arasında en çok tüketilen kaşar peyniri, kahvaltıların ve börek içlerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Alerjik olan kişilerin reaksiyonlara yol açabilir. Bazı bünyelerde ise peynirin içinde yer alan laktozu sindirmekte güçlük yaşanabilir. Yağlı ve tuzlu peynirlerin ise kilo yapıcı etkisi olabilir. Kilo problemi olan kişiler, aşırı yağlı ve tuzlu peynir tüketmemeli ve az yağlı tercih etmelidir.

Sonuç

Kaşar peyniri, eşsiz lezzeti ve besin değeriyle sofralarımızda önemli bir yere sahiptir. Doğru şekilde tüketildiğinde sağlığa birçok fayda sağlayabilen bu peynir türü, çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Ancak, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Dengeli ve bilinçli tüketimle kaşar peynirinden en iyi şekilde faydalanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni