Kaşarlı Patates Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kaşarlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates; Patates, patlıcangiller familyasından olan ve yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patateslerin boyu seksen cm'ye kadar varan büyüklüktedir. Patates, yumruları hariç zehirli otsu bir bitki özelliğine sahiptir. Ayrıca patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği, tohum ile üreme yapmak yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile tekrardan ekilerek geri dönüşüm sağlama özelliğinin olmasıdır. Kaşar peyniri ise inek, koyun veya keçi sütünden yapılan sarımtırak renkte sert bir peynir çeşididir. Bu peynir dünyada özellikle Yunanistan ve Türkiye'de yenmektedir. Kaşar peyniri, daha çok kahvaltı masalarını süsleyen bir peynir gibi düşünülse de birçok ana yemek içerisinde kullanım alanına sahiptir. Bunların dışında hazır gıdalar içerisinde de çok sık olarak kullanılmaktadır. Taze kaşar olarak yapılan kaşarlar üretiminden kısa bir süre sonra tüketilmeye başlanabilen bir gıda türüdür. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra uzun bir süre yani altı ay kadar buzhanede çuvalda bekletilerek eskitilir ve bu şekilde tüketilmek için hazır hale gelir. Bu sayede uzun süre bekletilen eski kaşar tam lezzet kazanarak sofralarımıza gelir. Eski kaşar saf koyun sütünden yapılmışsa üç sene kadar muhafaza edilerek tüketilebilmektedir.

Kaşarlı Patates İçin Gereken Malzemeleri
  • Dört adet patates,
  • Bir kâse rendelenmiş kaşar,
  • Tuz,
Kızartmak için
  • Yarım yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı,
Kaşarlı Patates Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesler yıkanarak kabukları soyulur ve iri doğranarak hafif diri olacak şekilde suda haşlanır. Daha sonra yarı şekilde diri bırakılan patatesler rendelenerek içerisine tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bir teflon tava içerisine tereyağı ve sıvı yağ ilave edilerek ocakta eritilir ve üzerine patateslerin yarısı ilave edilerek tava içerisine yayılarak tavanın şeklini alması sağlanır. Daha sonra tava içerisine yerleştirilen patateslerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek eşit şekilde dağılım yapılır. Daha sonra kalan patateslerde kaşarın üzerine dağıtılarak iyice üzeri kapatılır ve altı kızaran tava içerisindeki kaşarlı patates tıpkı omlet gibi tabak veya bir kapak yardımı ile ters çevrilerek diğer tarafınında kızarması sağlanır. Çift tarafı da pişen kaşarlı patatesimiz servis tabağına çıkartılır ve sıcak bir şekilde servis edilir. Bu arada isteyen herkes patateslerin içerisine soğan maydanoz ve baharatlar ilave ederek kaşarlı patatesinin lezzet ve görüntüsünü zenginleştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kaşarlı Patates Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaşarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kars Kaşarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaşarlı Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri