Fırında Kaşarlı Alabalık Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Fırında Kaşarlı Alabalık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Alabalık

Fırında kaşarlı alabalık; soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli tatlı su balıklarından biridir. Kılçıkları az ve karın boşluğu da geniş olduğundan dolayı eti fazladır. Protein oranı olarak zengindir ve sağlıklı beslenmede tüketilmesi gereken bir gıdadır. Özellikle B ve D vitaminleriyle beraber iyot ve fosfor oranı açısından da zengindir. Ülkemizin denizlerinde ve akarsularında alabalık çeşitleri bolca bulunmaktadır. Mutfağımızda da bolca tüketilen alabalıkların çeşitli pişirme teknikleri vardır. Bunlardan en lezzetlilerinden biri de fırında kaşarlı alabalıktır.

Fırında Kaşarlı Alabalık İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 tane alabalık
  • 2 tane domates
  • 1-2 tane patates
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 1 orta büyüklükte soğan
  • Tuz
  • 1 kaşık salça
  • 1 bardak su
  • Tereyağ (Yeterince)
  • 200 gram rendelenmiş kaşar

Fırında Kaşarlı Alabalık Nasıl Yapılır?

Önce fırında kaşarlı alabalık için balıklar iyice temizlenir ve başları kesilir. Balıklar, baş kısmından kuyruğa kadar, orta taraflarından ikiye bölünmeyecek şekilde kesilir. Patates, limon, soğan ve domatesler halka şeklinde kesilerek hazırlanır. Farklı bir kabın içerisinde sos malzemeleri karıştırılır ve balığın sosu hazırlanır. Yağlı kâğıt, balıkların büyüklüğüne göre kesilerek patatesler balıkların uzun kısmına paralel bir şekilde yan yana kâğıdın üstüne dizilir. Fırça yardımıyla sos patateslerin üstüne sürülür. Balıklar soslu olan patateslerin üstüne konulur. Balıkların içerisine de sos sürülür. Sos sürme işlemi bittikten sonra balıkların içerisine soğan ve domatesler konulur ve bunlara da sos sürülür. Balıkların üst tarafları kapatılır ve üstlerine limon dilimleri yerleştirilir. Yağlı kâğıtlara sarılarak pişirilmeye hazırlanmış olan balıklar, önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. Balıklar piştikten sonra fırından çıkarılır ve üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirilir ve balıklar 2 dakika kadar tekrar fırına konulur. Fırında kaşarlı alabalıklar servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tazegül

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu tarifte alabalıkların içerisine sos sürülürken, sosun dağılması ve balığın her yerine yayılması için bir öneriniz var mı? Ayrıca, rendelenmiş kaşarı üzerine serpiştirdikten sonra fırında ne kadar tutmamız gerektiğini tam olarak anlamadım, kaşarların iyice eriyip kızarmasını mı beklemeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tazegül,

Alabalıkların içine sos sürerken sosun dağılması ve balığın her yerine eşit şekilde yayılması için bir fırça kullanabilirsiniz. Fırça, sosun balığın her yerine daha kolay ve düzgün bir şekilde yayılmasını sağlar. Eğer fırçanız yoksa, bir kaşığın arka tarafını kullanarak da sosu dikkatlice yayabilirsiniz.

Rendelenmiş kaşarları alabalıkların üzerine serpiştirdikten sonra fırında tutma süresi, genellikle kaşarların tamamen eriyip üzerinin hafifçe kızarmasıyla belirlenir. Bu süreç, fırının sıcaklığına bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle 180-200 derece arasında 10-15 dakika yeterli olacaktır. Kaşarların iyice eriyip hafifçe kızardığını gördüğünüzde alabalıkları fırından çıkarabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaşarlı Tost Kaç Kalori?dir?

Kaşarlı Tost Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Güncel

Kaşarlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşarlı Karnabahar Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Karnabahar Tarifi ve Malzemeleri