Kaşar Kaşar, keçi, inek ya da koyun sütünden elde edilen sarı renkli bir sert peynir türüdür. Türkiye ile Yunanistan'da özellikle tüketimi oldukça fazladır. Kaşar peynirin faydaları saymakla bitmez. Enerji değeri bakımından oldukça yüksek ve kalsiyum, protein ve B2 vitamini bakımından zengidir. İyi bir fosfor kaynağı olarak yenilebilir. Kaşar peyniri özellikle kahvaltılarda kendi başına yenilebildiği gibi sandviç arasına ya da rendelemek yardımıyla makarna ya da pidelere tat vermek amacıyla kullanılır. İştah açıcı bakımdan, böreklerde, çorbalarda, makarnalarda, ana yemeklerde ve tatlılarda bir çok biçimde kullanılır. Taze kaşar hazırlanmış olduğundan çok kısa süre sonra tüketimi şarttır. Eski kaşar türü ise yapıldıktan hemen sonra altı ay boyunca buzhanede çuvalda bekletilmek suretiyle eskitilir. Bu sayede de lezzet alan kaşar peyniri eğer saf bir koyun sütünden elde edilmiş ise 3 yıl boyunca saklanabilir. Kaşar peyniri tüketirken dikkat edilmesi gerekenler bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar: - Birçoğu doymuş yağ ile sodyum yönünden çok zengindir.
- Bazı kaşar peynirlerinde hassasiyeti bulunan kişilerde alerjik tepkileri veya migreni tetikleyebilir.
- Peynir yapımı sırasında sıklıkla peynir mayası olarak tanınan bir enzim karışımı ile süt ilave edilir ve sütün artık kesilmesiyle kaşar peyniri yapımı gerçekleşebilir. Yaklaşık olarak yarım kilo kaşar elde etmek istiyorsak eğer dört litre kadar süt kullanılması gerekebilir.
- Laktoza karşı intoleransı olan insanlarda süt ile yapılmasına karşın kaşar peyniri tüketebilirler, çünkü kaşar yapımında kullanılması gereken enzimlerle bazı bakteri türleri aynı zamanda sütte bulunan laktozun da belli bir bölümünü parçalayabilirler.
- Kaşar hem kalsiyum hem de protein bakımından zengin olması sebebiyle vejetaryen olan bireyler için oldukça iyi bir kurtarıcı olduğunu söyleyebiliriz.
- Kaşar, çocuklarına yeteri bir miktarda protein tüketemediğini düşünen aileler içinde iyi bir protein olduğundan şiddetle tavsiye edilir.
- Kaşar oldukça faydalı bir besindir. Fakat kolesterol, yağ ve sodyum bakımından da zengin bir içeriği bulunduğundan bazı kişilerde dikkatli bir düzeyde tüketilmesi şarttır. Aksi halde sorunlar yaşanabilir.
- Kolesterol ya da kilo sorunu olan bireylerin kaşarın az yağlı olan bir kısmını tüketmeleri gerekir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ya da böbrek hastalığı bulunan bireylerin de tüketim sırasında kullanılan miktarın özellikle uzman bir hekimin kontrolü doğrultusunda yapılmış olması şarttır. Çoğu kaşar türü doymuş yağ oranı bakımından oldukça yüksek olması sebebiyle damarların tıkanma tehlikesini de arttırabilir. İçinde yer alan sodyum da yüksek tansiyonlu bireylere olumsuz yönde etki edebilir.
- Kaşar peyniri en az miktarda kalori ya da yağa sahip olması sebebiyle riskli grupta bulunan bireyler için ilk tercih nedeni olabilir, su oranı oldukça fazla yağı az bir kaşar peynirler de kullanabilmek mümkündür. Kaşar peynir kalori ile yağ yönünden sert peynirlere oldukça çok benzer fakat daha az bir miktar kalsiyum barındırdığını söyleyebiliriz.
- Olgunlaşmış ya da yıllanmış kaşar peynirler rahatsız olan kişilerde migren hastalığını da ortaya çıkarabilir. Penisiline karşı alerjisi olan bireyler penisilin ve rokfora yardımıyla yapılan diğer yumuşak kaşar peynir türlerine karşı da olumsuz yönde etki gösterebilirler.
- Yağ miktarı kaşar peynirine zengin dokusunu, harika lezzetini de verir. Ancak aynı zamanda da kolesterolünü ve de kalorisini de artmasına neden olur. Kaşarın bilinen kalorisinin yüzde 70’den fazlasının yağdan meydana gelmiştir ve az yağlı bir sütten elde edilen taze kaşarlar, daha az miktarda yağ içerir. Bu durumda bu kaşar türünü tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.
Son Güncelleme : 07.12.2018 10:39:37 Kaşar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 2 Yorum Yapılmış "Kaşar" Evet Çok Haklı protein ve kalsiyum Açısından çok zengin besindir Vücudun Eksik hücrelerini kapatıyor Süt ile yapılmış bir de besindir Emin Zor . 26.07.2017 1 YANITI GÖRÜNTÜLE Mehmet Ali : Merhaba, kaşar ve diğer süt ürünlerinin düzenli ve belli seviyelerde kullanılması çok büyük faydaları sağlayan ve insanların son derece sık kullandığı bir besindir. İçerisindeki mineral ve vitaminler çok ciddi anlamda fayda gösteriyor. 04.09.2018 22:19:47 Bilgiler yeterli ol du gerçekten sağolun :) Gülbeyax . 14.04.2018 CEVAP YAZ |  | Kaşarlı Tost | Kaşarlı tost, tost denilince ilk olarak akla gelen ve oldukça da çok tüketilen tost çeşitlerindendir. Yemeğiniz yok, yemek yapacak zamanınızda yok ve hemen pratik bir şeyler hazırlamanız gerekiyor. İşte tamda bu zamanlarda kurtarıcı olarak imdadınıza... |  | Kaşarlı Pide Kaç Kalori | Kaşarlı Pide Kaç Kalori, pide özellikle Türk Mutfağında en sık yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Pide herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve pek çok çeşidi olan en lezzetli yemektir. Her yörede pide farklı tarz ile yapılmaktadır, kullan... |  | Kaşarlı Patates Püresi | Kaşarlı patates püresi, oldukça lezzetli ve yemeklerin yanına tamamlayıcı olarak yapılmaktadır. Kaşarlı patates püresi daha çok et yemeklerinin yanında, tavuğun yanında ya da köftenin yanına yapılır. Bunun nedeni etin, tavuğun ya da köftenin yanında ... |  | Kaşar Kaç Kalori | Kaşar kaç kalori, Peynir çeşitlerinde olan kaşar peynir kalori bakımında normal değerlere sahiptir. Tabi peynir çeşitleri arasında en yüksek değere sahip olan kaşar peynirdir. Kaşar peynir yağlı ve yağsız olmak üzere iki çeşit olarak tüketilir. Sabah... |  | Kaşar Peyniri | Kaşar peyniri, Sofraların tadı ve görselliği bakımından zengin olan kaşar peyniri eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi, ve inek sütünden yapılan sarı renkli olan sert bir peynirdir. Kahvaltılarda kendi başına yenildiği gibi sandviç,... |  | Evde Kaşar Peyniri Yapımı | Evde Kaşar Peyniri Yapımı, Süt ürünü olan peynir hemen hemen her evde sevilerek tüketilir. Peynir her yerde kullanılır, böreklerde, pastalar ve poğaçalar da çok kullanılır. Hepsine de ayrı bir lezzet ve tat katar. Peynir her yerde kullanıldığı gibi ö... |  | Kaşar Loru | Kaşar Loru, Lor peynir altı suyunun veya sütün kesildiği zaman ortaya çıkan mükemmel bir besin kaynağıdır, Kaşar loru peynirinin yapımı sırasında oluşan peynir altı suyundan elde edilen bir lordur. Kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suy... |  | Kaşar Peyniri Kalori | Kaşar peyniri kaç kalori, Kaşar peynir türleri arasında yer alır. Yarım yağlı veya tam yağlı olarak iki çeşit kaşar peyniri bulunur. Kaşar peyniri genellikle kahvaltılar da tüketilir. Tabi sadece kahvaltılar da tüketilmez. Kaşar peynirinde bir çok ye... |  | Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır | Kaşar peyniri nasıl yapılır, peynir sağlıklı beslenmenin temel besinlerinden biridir. Tüketici tercihleri doğrultusunda çeşitli peynir çeşitleri bulunmaktadır. Yöresel peynirlerde lezzetleriyle her bölgeye hitap etmeye başlamıştır. Kaşar peyniri de o... |  | Eski Kaşar | Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve olgunlaştırılmamış taze peynirin (teleme) belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak ... |  | Kaşar Çeşitleri | Kaşar Çeşitleri, Ülkemiz de besiciliğine önem verilen, endüstriyel nitelikli koyun, keçi ve inek sütünden elde edilen beyazdan sarıya doğru bekledikçe rengi koyulaşan sert bir peynir türü olan kaşar peyniri yurdumuzun bir çok yerinde üretimi yapılır ... |  | Taze Kaşar | Taze kaşar peyniri tüketmek isteyen tüketiciler için satın alırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu konuda bilinçli olmaları konusunda uzman bir görüş almaları şarttır. Zira taze kaşar peynirin sağlık açısından faydaları olmasının yanı sıra sağlı... | | | Kaşarlı Makarna | | Kiremitte Kaşarlı Köfte | | Dilli Kaşarlı Tost | | Domates Soslu Kaşarlı Köfte | | Fırında Kaşarlı Ekmek | | Kaşarlı Poğaça | | Fırında Kaşarlı Tavuk Sote | | Fırında Kaşarlı Köfte | | Fırında Kaşarlı Patates | | Kaşarlı Yumurta | | Fırında Kaşarlı Patlıcan | | Fırında Kaşarlı Alabalık | | Kaşarlı Mantar | | Susamlı Kaşarlı Poğaça | | Güveçte Kaşarlı Tavuk | | Fırında Kaşarlı Mantar | | Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk | | Kaşarlı Tost | | Kaşarlı Pide Kaç Kalori | | Kaşarlı Patates Püresi | | Kaşar Kaç Kalori | | Kaşar Peyniri | | Evde Kaşar Peyniri Yapımı | | Kaşar Loru | | Kaşar Peyniri Kalori | | Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır | | Kaşar | | Eski Kaşar | | Kaşar Çeşitleri | | Taze Kaşar | Popüler İçerik | Fırında Kaşarlı Alabalık Fırında kaşarlı alabalık; Soğuk ve duru sularda yaşayan, etinin rengi turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığıdır. Alabalıklar, en güzel ve lezzetli bi... | Kaşarlı Mantar Kaşarlı mantar, kısa sürede nefis ve lezzetli bir yemek olan kaşarlı mantar hazırlamak çok zor değildir. Mutfaklarda yapılan bir çok çeşitler arasında... | Susamlı Kaşarlı Poğaça Susamlı kaşarlı poğaça, hem kolay hem de çok lezzetli bir tariftir. Fırından yeni çıkmış mis gibi poğaçaya kim hayır diyebilir. İster kahvaltıya pişir... | Güveçte Kaşarlı Tavuk Güveçte kaşarlı tavuk, beğenerek yaptığım güveç yemeklerinden bir tanesidir. Özellikle kaşar peynirinin verdiği tat ve kızarık görüntüsü ayrı bir yoru... | Fırında Kaşarlı Mantar Fırında kaşarlı Mantar, Kültür mantarı oldukça besleyici bir yiyecektir. Mantarı sevenler çok severek yerler, sevmeyenler ise mantarın faydalarından y... | Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk Fırında kaşarlı mantarlı tavuk, harika bir akşam yemeği hazırlamak isteyenlere tavsiye edeceğimiz bir tariftir. Konuklarınız gelecekse, özel bir davet... | |