Kaşarlı Karnabahar, kendine has tadı olan, lezzetli ve hafif yemekler listesinin üst sıralarında yer almaktadır. Karnabahar, sebze yemeklerinde genellikle kullanılır ve Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tat bakımından çok iddialı olduğu söylenemez fakat sağlık açısından tüketilmesi gereken bir sebzedir. İçerdiği sülfür sayesinde vücuttaki toksinleri atmamıza yardımcı olur. Karnabahar, turpgiller ailesinde yer alır ve C, K vitamini, potasyum, magnezyum bakımından son derece zengin bir besindir. Karnabahar kalp sağlığı için çok faydalıdır ve kalp ve kardiyovasküler sistemi korur. Anne adayları için karnabahar çok önemlidir; içerdiği folik asit, A ve B vitamini sayesinde bebeğin gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Kaşarlı karnabahar yemeği hafif bir yemek olduğundan Ramazan günlerinde de sıklıkla tüketilebilir. Kadınların gün gibi toplantılarında da kaşarlı karnabahar yemeği, az miktarda kalori olduğundan ön sırada yer alır. Kaşarlı Karnabahar Malzemeleri
Kaşarlı Karnabahar Nasıl Yapılır? Karnabaharları çiçek çiçek koparıp bir süre sirkeli suda bekletiyoruz. Temizlendiklerinden emin olduktan sonra tencereye karnabaharların üzeri kapanana kadar su koyuyoruz, üzerine de tuzu ekliyoruz ve haşlanmaya bırakıyoruz. Derin bir kabın içinde kaşar peyniri haricinde tüm malzemeler karıştırılır. Haşlanmış karnabaharları hazırlanan sosa batırıyoruz ve tabanı yağlanmış fırın tepsimize diziyoruz (Sos fazla gelirse karnabaharların üzerine dökülebilir). İsteğe göre üzerine 2-3 tatlı kaşığı tereyağı koyulabilir. 150-200 derecede 20-25 dakika fırında pişiriyoruz. Daha sonra fırından alınır, üzerine rendelenmiş kaşar dökülür ve kaşarın erimesi için 10 dakika kadar tekrar fırına verilir. Kaşar peyniri eriyince fırından alınır ve servise hazır hale gelir. Sunum Kaşarlı karnabahar sunumunu yaparken, sunum tabağını daha zengin bir görünüm kazanması ve doyurucu olması için yemeğin yanına domates, salatalık, biber, maydanoz gibi yeşil sebzeler koyulursa güzel bir sunum olacaktır. Afiyet Olsun. |